• Šalinačka bb, Smederevo
  • Radno vreme od 7 do 15H
Sertfikat Sertfikat#2 Sertfikat#3

Fasade kao izolatori zimi

Fasade

Fasade kao izolatori zimi najbolje su rešenje za hladne dane.

Svako od nas je makar jednom zastao ispred nekog građevinskog objekta zadivljen njegovim impozantnim izgledom. Glavni “krivci” za to jesu fasade. One daju lice objektu, što govori i njihov naziv. Naime, reč fasada potiče od latinske “facies”, koja u prevodu znači “lice”.

Sa razvojem građevinskih materijala menjale su se i fasade kako po svom obliku, tako i po načinu izrade. Prvobitno su imale samo estetski karakter, predstavljajući dobru zaštitu od atmosferskih uticaja. Vremenom, njihova uloga se proširila tako da se danas sve više pažnje posvećuje mogućnosti toplotne zaštite objekta.

Najpoznatije fasade kao izolatori zimi

Demit fasade su najrasprostranjenija vrsta termičke izolacije koja se koristi za kuće i manje zgrade. Njihovu osnovu čini stiropor različite debljine – 5, 6, 8 i 10 cm. U našoj zemlji, obično, se postavlja izolacija sa stiroporom od 5 cm, tzv. “petica”, dok je u mnogim zemljama Evropske unije standard debljina od 8 cm.

S obzirom da debljina stiropora direktno utiče termoizolacione perfomanse fasade stručnjaci savetuju da izaberete stiropor većih dimenzija.

Fasade

Osim stiropora, osnova kontaktne fasade, kako se još naziva, može biti i kamena vuna. Iako potrošači njenu upotrebu dovode u pitanje zbog više cene, prednosti su daleko veće. Kamena vuna ima dobru propusnu moć u pogledu vodene pare, te je smanjeno zadržavanje vlage tokom zimskih meseci. Samim tim je sprečena i pojava buđi, čak i u stanovima sa PVC prozorima koji dihtuju mnogo bolje u odnosu na klasične, drvene.

Ventilisane fasade kao izolatori zimi

Ventilisane fasade su karakteristični vid termičke izolacije u novogradnji. U početku su bile rezervisane samo za poslovne objekte, a poslednjih godina se ugrađuju i na stambenim zgradama.

Sastoje se od čelične potkonstrukcije, aluminijske nosive konstrukcije, termoizolacije i odgovarajućih obloga koje se vešaju o aluminijumsku nosivu konstrukciju. Ono po čemu se izdvajaju jeste postojanje slobodnog prostora između spoljnje fasadne obloge i zida objekta koji je minimalne debljine 2 cm. Zahvaljujući tome omogućena je nesmetana cirkulacija vazduha koja odvodi vlagu iz objekta.

Ventilisane fasade kao izolatori zimi zadržavaju toplotu u objektu, dok u toku leta služe kao ventilacija, odnosno sprečavaju da vreli vazduh iz spoljašnje srdine prodre u unutrašnjost objekta.

Zašto su fasade kao izolatori zimi pravo rešenje za svaki objekat?

Troškovi električne energije iz sezone u sezonu rastu. Posebno su problem porodicama koje se greju TA pećima. Srećom, tu su fasade koje obezbeđuju uštedu u potrošnji struje i do 40 odsto. Što znači da dugoročno gledano one predstavljaju povoljnu investiciju.

Osim termičke, fasade pružaju i zvučnu izlociju. Na taj način čine svaki prostor prijatnim za boravak, čak i onaj koji se nalazi u gusto naseljenom području ili u blizini velikih saobraćajnica.

Fasade

Fasade kao izolatori zimi se veoma jednostavno ugrađuju, a pouzdanost i trajnost daju garanciju da nećete morati više da ulažete u njih. Svakako, ne treba zaboraviti ni njihovu dekorativnu stranu. Raznovrsnost završnih slojeva omogućava vam da izaberete izgled spoljašnjeg zida kakav želite da vaš objekat ima.

Jesen je pravo vreme za postavljanje termičke izolacije zato kontaktirajte kompaniju EING kako biste zimu dočekali spremni.

 

 

 

Hi, How Can We Help You?
sr_RSSerbian