Fiber laser lasersko secenje metala smederevo

Fiber laser predstavlja inovaciju u sečenju lima.

Laseri se u industriji primenjuju dugi niz godina. Zahvaljujući njima olakšana je i najzahtevnija proizvodnja, poput automobila, radnih mašina i drugih teških elemenata.

Ipak, pravu revoluciju na ovom polju doneo je fiber laser. Reč je o posebnoj vrsti čvrstog lasera. U njemu je medij aktivnog pojačanja ​optičko vlakno koje je dopirano retkim elementima. Ti elementi su zemlja, erbijum, iterbijum, neodimijum, disprozijum, prazeodimijum, tulijum i holmijum.

Materijal aktivnog jezgra pobuđuje svetlosna energija iz diodne pumpe tako da duž vlakna dolazi do isijavanja usmerene svetlosti. Ona zatim prelazi u neaktivno vlakno. Na taj način je obezbeđeno stvaranje laserske svetlosti bez potrošnje skupih tehničkih gasova.

Kada je nastao fiber laser?

Iako spada u najsavremeniju tehnologiju laser sa vlaknima ima istoriju dugu skoro kao i CO2 laser. Konstruisao ga je američki fizičar Elias Snitzer 1963. godine. Međutim, morale su da prođu 2 decenije da bi naišao na komercijalu upotrebu. Što znači da su se prvi modeli pojavili na tržištu tek 80-ih godina.

Ovi laseri koristili su jednomodnu diodnu pumpu te su emitovali nekoliko desetina milivati. Međutim, za mnoga laserska sečanja neophodni su vati, a ne milivati. Zbog toga je razvoj fiber lasera nastavljen u narednim decenijama.

Značajan korak dogodio se 1990. godine kada je svetlo dana ugledao laser sa vlaknima na nivou vata. Odnosno, 4-W model koji je dopiran erbijumom. Upravo je on postavio osnovu za jednomodne lasere sa vlaknima od deset i više vati pogodne za mikromašinsku obradu.

Koristeći osnovnu tehnologiju bočnog spajanja sa više vlakana 2000. godine pojavio se prvi fiber laser sa ograničenom difrakcijom klase 100 W. Svojom visokom osvetljenošću našao je primenu i za zavarivanje, sinterovanje i lemljenje male snage.

 Zašto izabrati fiber laser umesto CO2 laser?

Za stvaranje laserskog zraka kod CO2 lasera potreban je visoki napon, jer on koristi mešavinu gasa. Za razliku od njega, kod fiber sečenja potrošnja električne energije nije velika. Zapravo, fiber laser od 2 KW pri radu koristi trećinu snage CO2 lasera od 4 KW.

Fiber laserPored efikasnosti u pogledu potrošnje struje i troškovi održavanja su znatno niži. Laser sa vlaknima ne zahteva skupa optička ogledala, kao druge vrstame. Razlog za to leži u činjenici da se laserski zrak isporučuje putem optičkog kabla. Time se smanjuje gubitak snage.

Dodatnu uštedu donosi i sam dizajn lasera. Naime, fokusno sočivo nalazi se unutar glave za sečenje. S obzirom da nije izloženo spoljašnjim uticajima, uz pravilno održavanje, ima dug vek trajanja. Samim tim nećete morati stalno da izdvajate budžet za njegovu zamenu.

Prednosti upotrebe fiber laser

Fiber laser omogućava sečenje sa visokom preciznošću na metalu debljine do 15 mm. Tačka fokusa je manja, te je linija sečenja tanja čime su izbegnute moguće deformacije. Takođe, eliminisano je nastajanje ogrebotina po materijalu koji se seče, jer glava lasera ne dodiraju njegovu površinu.

Druga važna prednost jeste velika brzina obrade, koju nema nijedna druga vrsta. Markiranje može trajati i manje od jedne sekunde te je obeležavanje i sečenje ovim laserom opravdano proglašeno najbržom laserskom tehnologijom. Što je posebno značajno kod masovne proizvodnje.

Ranijih godina upotreba lasera bila je ograničena zbog refleksije materijala. Pomoću fiber lasera mogu se seći čak i visoko reflektivni materijali, kao što su mesing, aluminijum i bakar.

Kompanija EING se bavi proizvodnjom procesne opreme. U njenoj bogatoj ponudi možete pronaći najsavremeniji fiber laser vodećeg proizvođača laserskih mašina HUGONG, ali i različite modele vrećastih filtera, trakastih transportera, mešalica i druge opreme.

Оставите одговор

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Hi, How Can We Help You?
sr_RSSerbian